QUI, QUÈ, COM, QUAN I PER QUÈ?

creada des del l'AULA DE COOPERACIÓ del COL.LEGI D'ARQUITECTES DE GIRONA, per a reunir/organitzar/coordinar arquitectes motivats per dissenyar i comprometre's amb un encàrrec professional, el de CONSTRUIR un ORFENAT PER A LA FUNDACIÓ NAMASTE CHILDREN HOUSE! Obrim el format 2.0 perquè estiguis al dia i participis de l'evolució del grup, el projecte i el cicle de visites/aportacions/conferències que es planificaran, sense oblidar el gran repte: EL SOSTRE DE 375 NENS I NENES DEL NEPAL.

24.11.11

L'AULA_SESSIÓ 5

AULA DE COOPERACIÓ DEL COAC_girona 
PROJECTE NAMASTE.GIRONA

SESSIÓ   5
DATA       21 DE NOVEMBRE DE 2011

ESTAT DEL PROJECTE
  • Fase recollida dades
  • Implantació i model  d’orfanat


TEMES TRACTATS
  • Resum sessió anterior
  • Presentació UDG divendres 9:00 de l’Aula a estudiants que puguin estar interessats per treballar a canvi de crèdits.
  • Es comenten els plànols d’emplaçament digitalitzats amb la trama urbana de Girona de referència. S’observa que no anem gaire sobrats d’espai.
  • Debat sobre model d’orfenat (model SOS o model “internat”?). Ha de decidir el director de NCH.
  • La Núria Vilarubla presenta el seu PFC d’un edifici orfenat a Bolívia (zona de Chiquitania). Resum de la presentació:
1. Estudi del lloc: a nivell urbà, la trama d’illes ortogonal (quadres) té el seu origen en  les missions catòliques que van trencar amb les estructures tradicionals guaranís. Aquestes noves agrupacions urbanes van desvirtuar tipologies tradicionals com la casa pati o la casa+porxo. Amb el temps també s’han perdut materials i sistemes tradicionals del lloc (murs portants tova, entramat de fusta + revestiment de fang, etc)

2. Referència 1: l’orfenat “Aldea padre Alfredo Spiessberger” amb tipologia i finançament alemany. És un exemple poc reeixit en quant a adaptació al lloc, el clima i la cultura, ja que no s’assembla a cap tipologia boliviana. La distribució dels edificis és molt ortogonal i separats per usos (edificis allotjament, edificis comunitaris – tallers, forn de pa, menjador comunitari) zona allotjament, zones comunitàries. El funcionament és semblant a una aldea SOS, per unitats “familiars” de grups reduïts + cuidador. Els nenes s’emancipen als 14 anys i passen a allotjar-se a uns dormitoris en una altra zona (el canvi de deixar la unitat familiar sol ser traumàtic) Les unitats familiar tenen nois i noies de diferents edats amb una “mare” tutora/cuidadora. La mare (vídua, soltera...) pot tenir un o dos fills propis dins el grup que tutela. La unitat de casa és un edifici compacte, rectangular i coberta a 2 aigües, amb passadís tancat central i 4 habitacions (nens, nenes, cuidador i habitació polivalent), bany, menjador, porxo i safareig exterior. L’edifici no té ventilació creuada ni materials locals. Mal comportament tèrmic.

3. Referència 2: projecte per nova aldea SOS a Sant Feliu de Codines. Segueix el sistema SOS d’unitats familiars i preveu la construcció de cases autònomes de 170 m2 (?) per grups de 7 nens.

4. Referència 2: orfenat a Amsterdam d’Aldo Van Eyck.

5. Conclusions/principis que regiran el PFC: funcionament d’orfenat en grups reduïts amb cuidador, edificis amb ventilació creuada, sostres alts, patis intercalats, recuperació de materials locals, porxos com a espai filtre.
Implantació en el lloc en 2 zones. Edificis en blocs connectats per porxos correguts. Blocs d’ús comú donant a carrer: oficines direcció, centre mèdic, guarderia, “casa comú” (allotjament provisional per professors i voluntaris, cuina i menjador comunitaris), biblioteca/aula estudi, escola taller, escola primària). Blocs d’unitats d’allotjament donant zona verda. Patis entremig. Unitats d’allotjament de 115m2 de 10 nenes amb cuidadora (1 habitació de 5 nens, 1 habitació de 5 nenes, 1 habitació cuidadora, 1 cuina, 1 porxo-menjador-zona dia, 1 bany).
Sistema constructiu: blocs BTC (argila+sorra+5% ciment), pilars i bigues fusta, coberta ceràmica)

Recomanacions finals: utilitzar materials i sistemes del lloc, entendre la cultura, manera de pensar i fer del lloc, no imposar ni canviar sistemes que facin servir, no fer servir sistemes que no puguin entendre, executar o mantenir.
  

ACORDS
  • S’enviarà un correu al director de NCH per presentar-nos i demanar informació bàsica: quin tipus de funcionament de l’orfenat preveu, si creu que un model d’unitats per grups reduïts semblant al SOS podria funcionar  i altra informació que cregui important per la fase inicial en què estem.
  • Treballar sobre la implantació.
  • Es continuarà buscant informació en les línies temàtiques (Nepal, instal·lacions-energia, sistemes constructius, tipologies)
  • S’acorda quedar per treballar matí i tarda el dimecres dia 7 de desembre (9:00AM)
  • ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada