AULA DE COOPERACIÓ DEL COAC_girona PROJECTE NAMASTE.GIRONA | |
SESSIÓ 5 DATA 21 DE NOVEMBRE DE 2011 |
ESTAT DEL PROJECTE
- Fase recollida dades
- Implantació i model d’orfanat
TEMES TRACTATS
- Resum sessió anterior
- Presentació UDG divendres 9:00 de l’Aula a estudiants que puguin estar interessats per treballar a canvi de crèdits.
- Es comenten els plànols d’emplaçament digitalitzats amb la trama urbana de Girona de referència. S’observa que no anem gaire sobrats d’espai.
- Debat sobre model d’orfenat (model SOS o model “internat”?). Ha de decidir el director de NCH.
- La Núria Vilarubla presenta el seu PFC d’un edifici orfenat a Bolívia (zona de Chiquitania). Resum de la presentació:
2. Referència 1: l’orfenat “Aldea padre Alfredo Spiessberger” amb tipologia i finançament alemany. És un exemple poc reeixit en quant a adaptació al lloc, el clima i la cultura, ja que no s’assembla a cap tipologia boliviana. La distribució dels edificis és molt ortogonal i separats per usos (edificis allotjament, edificis comunitaris – tallers, forn de pa, menjador comunitari) zona allotjament, zones comunitàries. El funcionament és semblant a una aldea SOS, per unitats “familiars” de grups reduïts + cuidador. Els nenes s’emancipen als 14 anys i passen a allotjar-se a uns dormitoris en una altra zona (el canvi de deixar la unitat familiar sol ser traumàtic) Les unitats familiar tenen nois i noies de diferents edats amb una “mare” tutora/cuidadora. La mare (vídua, soltera...) pot tenir un o dos fills propis dins el grup que tutela. La unitat de casa és un edifici compacte, rectangular i coberta a 2 aigües, amb passadís tancat central i 4 habitacions (nens, nenes, cuidador i habitació polivalent), bany, menjador, porxo i safareig exterior. L’edifici no té ventilació creuada ni materials locals. Mal comportament tèrmic.
3. Referència 2: projecte per nova aldea SOS a Sant Feliu de Codines. Segueix el sistema SOS d’unitats familiars i preveu la construcció de cases autònomes de 170 m2 (?) per grups de 7 nens.
4. Referència 2: orfenat a Amsterdam d’Aldo Van Eyck.
5. Conclusions/principis que regiran el PFC: funcionament d’orfenat en grups reduïts amb cuidador, edificis amb ventilació creuada, sostres alts, patis intercalats, recuperació de materials locals, porxos com a espai filtre.
Implantació en el lloc en 2 zones. Edificis en blocs connectats per porxos correguts. Blocs d’ús comú donant a carrer: oficines direcció, centre mèdic, guarderia, “casa comú” (allotjament provisional per professors i voluntaris, cuina i menjador comunitaris), biblioteca/aula estudi, escola taller, escola primària). Blocs d’unitats d’allotjament donant zona verda. Patis entremig. Unitats d’allotjament de 115m2 de 10 nenes amb cuidadora (1 habitació de 5 nens, 1 habitació de 5 nenes, 1 habitació cuidadora, 1 cuina, 1 porxo-menjador-zona dia, 1 bany).
Sistema constructiu: blocs BTC (argila+sorra+5% ciment), pilars i bigues fusta, coberta ceràmica)
Recomanacions finals: utilitzar materials i sistemes del lloc, entendre la cultura, manera de pensar i fer del lloc, no imposar ni canviar sistemes que facin servir, no fer servir sistemes que no puguin entendre, executar o mantenir.
Recomanacions finals: utilitzar materials i sistemes del lloc, entendre la cultura, manera de pensar i fer del lloc, no imposar ni canviar sistemes que facin servir, no fer servir sistemes que no puguin entendre, executar o mantenir.
ACORDS
- S’enviarà un correu al director de NCH per presentar-nos i demanar informació bàsica: quin tipus de funcionament de l’orfenat preveu, si creu que un model d’unitats per grups reduïts semblant al SOS podria funcionar i altra informació que cregui important per la fase inicial en què estem.
- Treballar sobre la implantació.
- Es continuarà buscant informació en les línies temàtiques (Nepal, instal·lacions-energia, sistemes constructius, tipologies)
- S’acorda quedar per treballar matí i tarda el dimecres dia 7 de desembre (9:00AM)
- ...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada